Introductie

In China zijn door de eeuwen heen verschillende bewegingskunsten ontwikkeld. Een aantal daarvan heeft een bijzonder effect op de gezondheid en het algemeen welbevinden. Vooral Chi Kung en Tai Chi hebben een therapeutische werking op vrijwel alle aspecten van ons menselijk functioneren. In China spreekt men ook wel van het cultiveren van de “drie schatten”, San-Ti of San-Bao genoemd.

1. Jing (aarde niveau)
Op dit niveau wordt het lichaam versterkt; botten, spieren, pezen en organen. Je komt steviger in het leven te staan en raakt minder snel uit balans.

2. Chi (mens niveau)
Op dit sociale niveau leer je omgaan met de invloed van de omgeving op jezelf; makkelijker contact
maken, beter leren aanvoelen en je grenzen bewaken. Op dit niveau ontwikkel je emotionele balans.

3. Shen (hemels niveau)
Op dit mentale niveau leer je werken met gerichte aandacht; je concentratievermogen verbetert en je creëert mentale rust en helderheid. Creatieve en intuïtieve vermogens worden versterkt. Dit is het meditatieve aspect.

Tai Chi Chuan en Chi Kung winnen momenteel snel aan populariteit. Beoefening van deze oude Chinese bewegingskunsten bevordert de gezondheid en brengt lichaam en geest in evenwicht.

Alle aspecten van het menselijk functioneren worden versterkt en in balans gebracht. Op fysiek niveau worden de spieren, pezen, gewrichten, organen en zintuigen versterkt. Vermogens die ontwikkeld worden zijn: ontspanning, aarding, coördinatie, balans en concentratie. Lichaamshouding en ademhaling worden verbeterd. De (levens)energie – chi – wordt vrijgemaakt en blokkades opgeheven. Daarnaast kan ook het emotionele, sociale en mentale functioneren worden verbeterd.

Chi Kung en Tai Chi kunnen door vrijwel iedereen beoefend worden. Leeftijd en lichamelijke beperkingen spelen hierbij vrijwel geen rol. Je kunt de oefeningen aanpassen aan wat mogelijk is. Door de rustige ontspannen bewegingen is de kans op blessures vrijwel nihil. Het is geen inspanningssport waar je moe van wordt, maar werkt eerder vitaliserend alsof je een nieuwe bron van energie hebt aangeboord. Na een uurtje oefenen voel je je herboren!

« VorigeVolgende »© 2023 Tai-chi-centrum Oost